mokka

Mokka (Arabisch: المخا, Al-Mokha of Al-Mukha) is een type eerste kwaliteit koffieboon vernoemd naar de Jemenitische stad Mokka. Jemen was de belangrijkste producent van koffie, welke via de havenstad Mokka verhandeld werd.
De Zuid-Nederlandse plantkundige Carolus Clusius beschreef in 1574 als eerste Europeaan de koffieboon. De Nederlandse handel op Mokka begon echter pas in de 17e eeuw. In 1661 werd de eerste koffieveiling in Amsterdam gehouden, met 21.481 pond ‘Mochase cauwe’. Koffie werd daarna in Nederland ‘Mokka-vocht’ genoemd.
Er bestaan vele mythes en verhalen over de mokkaboon. Zo zou ook Marco Polo de boon tijdens zijn reis naar China en terug ontdekt hebben. Tijdens deze turbulente reis werden Marco en zijn gezelschap geplaagd door honger. Hierdoor moesten ze in het zuiden van het Midden-Oosten aanmeren om voedsel te kopen. In een stad genaamd Ṣūr vond Marco Polo een markt met allerlei bonen en specerijen. Hier vond hij een boon die de handelaar uit Mokka had gehaald. Marco Polo bracht de bonen mee van zijn reis en presenteerde ze aan de Doge van Venetië.Ik ben een koffie addict maar vind het een nachtmerrie om het brouwsel in een Antwerps café te bestellen. Wat ik wil, is een espresso. Simpel, toch? Niet in de koekenstad: als je daar een espresso bestelt, krijg je steevast een gewone koffie geserveerd.  Wanneer je de ober erop wijst dat je een kleine koffie bedoelt, snauwt die gegarandeerd dat je dan een ‘mokka’ moet vragen.

Waarop ik antwoord dat mokka een koffiesoort is en de term niets zegt over de hoeveelheid drank. Vooraleer ik over de Jemenieten of Carolus Clusius kan beginnen, krijgt de ober een lichte zenuwtrek aan het oog en verdwijnt hij met mijn -intussen lauwe- koffie. Met een bang hart inspecteer ik mijn nieuw gebrachte drankje om te kijken of  hij er niet stiekem in gespuwd heeft.

Mijn volgende strategie betaat erin een ‘klein koffietje’ te bestellen. Met identiek scenario tot gevolg.

Tegenwoordig vraag ik een ‘klein koffietje’ terwijl ik mijn rechterduim en -wijsvinger enkele centimeters uit elkaar horizontaal omhoog steek. Om elk misverstand te vermijden, voeg ik er nog aan toe dat ik ‘een echt klein koffietje, zoals in Italië’ wil. Het antwoord blijft: ‘U bedoelt een mokka’. Ik heb geleerd daar niet meer op in te gaan.

Sinds kort woon ik op het platteland; iedereen kent daar de term ‘espresso’.

Kunnen ze in Antwerpen nog een puntje aan slurpen.