wall of fame

 


LAUREAAT SEPTEMBER-OKTOBER 2020:
VRAAGWIJZER

Vraagwijzer  is een infoloket van de KVG-groep met als doel personen met (een vermoeden van) een handicap wegwijs te maken in het zorglandschap.
Ze richten zich op mensen die op zoek zijn naar ondersteuning maar nog geen zicht hebben op welke mogelijkheden er allemaal zijn.
Daarnaast helpen ze ook bij de administratieve procedures die doorlopen moeten worden om ondersteuning aan te vragen.
Vraagwijzer biedt de mogelijkheid om zowel individueel als in groep aan de slag te gaan met een ondersteuningsvraag.

Sinds haar diagnose in 2014 schuimt Alice’s allerhande websites af op zoek naar informatie en hulp.

Met stijgend onbegrip, verdriet en uiteindelijk woede omdat die informatie en hulp zo versnipperd en moeilijk toegankelijk is.

Alice heeft er 3 maanden over gedaan om samen met haar auticoach en RTH begeleidster een OP (ondersteuningsplan) op te stellen dat niet werd afgekeurd door de betrokken diensten wier onwetenheid, onwil en misinformatie schrijnend was.

In juni 2018 werd haar OP goedgekeurd.

Begin 2019 zette Alice haar website online om haar ongenoegen te kanaliseren en ‘jullie te helpen om efficiënter de weg te vinden in de administratieve jungle en het overaanbod aan publicaties.’

In het najaar van 2019 volgde Alice de lezing Persoonsvolgende Financiering (PVF) , Wegwijs in ondersteuningsmogelijkheden van Gezin en Handicap, gegeven door iemand van Vraagwijzer.
In 1 avond kreeg ze meer inzicht dan tijdens alle jaren voordien.
Alice zag het licht in de duisternis.


Vraagwijzer organiseert in oktober, november en december webinars om een OP op te starten.
Volgend jaar zijn er terug live sessies.

Alice’s OP is intussen ingediend en goedgekeurd.
Maar ze was vermoedelijk veel minder gefrusteerd geweest als zulke webinars eerder hadden bestaan.

LAUREAAT MEI-AUGUSTUS 2020:
EMMANUEL MACRON

De president van Frankrijk richtte zich op 2 april, wereldautismedag specifiek tot de Fransen met autisme om hen een hart onder de riem te steken in coronatijden. Enkele weken eerder had hij hen ook al toegesproken bij het afkondigen van de coronamatregelen.LAUREAAT MAART-APRIL 2020:
EXCEPTIONAL MINDS

Je kunt autisme hebben en toch een uitdagende, hoogtechnologische droomjob uitoefenen. De studenten en artiesten van Exceptional Minds in Los Angeles volgden dit jaar met ingehouden adem de uitreiking van de Oscars. Exceptional Minds is niet zomaar een opleiding voor computereffecten, animatie en andere digitale tovenarij voor de filmwereld. Alle studenten van de school hebben een autisme spectrum stoornis (ASS). Vorig jaar werkten ze in de studio aan Star Wars: The rise of Skywalker, aan Once upon a time … in Hollywood en aan Avengers: Endgame. Alle drie waren genomineerd voor een of meerdere technische prijzen.

‘Negentig tot vijfennegentig procent van de mensen met autisme is werkloos of werkt ver beneden zijn mogelijkheden. Dat is het hoogste percentage van alle mensen met een beperking’, vertelt Yudi Bennett, een van de stichters van Exceptional Minds, in een interview op Youtube. Bennett vond dat een gemiste kans, gezien de levendige interesse van haar zoon voor haar filmwerk en zijn liefde voor computers. Zij werd een van de oprichters van de school en studio. De eerste acht studenten zwaaiden af in 2014. Sinds 2016 is er ook een opleiding voor animatiefilms en sinds kort ook game-technologie.LAUREAAT JANUARI-FEBRUARI 2020:
DE WERELD DRAAIT DOOR

Op sinterklaasavond liet DWDD de heilige man passeren. Gastvrouw was Romana Vrede. Samen met DWDD maakte zij de documentaire ‘Dit is de Leven‘. Over Romana’s zoon Charlie die non-verbaal en autistisch is. We ontmoeten ook Job, Ginny, Beer, Aiden en hun ouders. Wat kunnen we van deze kinderen leren? Zoals Romana het zegt: ‘Zie die schoonheid. Je wordt er een mooier mens van.’LAUREAAT NOVEMBER-DECEMBER 2019:
DE LEZERS VAN AUTISTIC ALICE

Alice is heel blij met de feedback en suggesties van haar lezers.  Dankzij jullie is deze website uitgegroeid tot een groot project met steeds meer abonnees.

 

LAUREAAT OKTOBER 2019: GRETA THUNBERG


Thunberg zelf is trots op haar anders-zijn.  Ze ziet het als een gave.  Asperger biedt haar focus, zegt ze, laat haar out of the box denken, dingen doorzien.  Het is ‘superpower’, #aspiepower.  ‘Als ik was geweest als iedereen, was ik die schoolstaking nooit begonnen.’  Intimideren laat ze zich niet.  ‘Als aanvallen persoonlijk worden, ben ik blijkbaar aan de winnende hand.’  Het maakt haar ook tot een heldin van de neurodiversiteit.

 

LAUREAAT SEPTEMBER 2019:  DE STANDAARD 

—–Oorspronkelijk bericht—–
Van: Alice
Verzonden: maandag 3 december 2018 13:08
Aan: Opinie <Opinie@standaard.be>
Onderwerp: reactie artikel autisme DS 3 december

Beste
In bijlage mijn reactie op het artikel “ook met autisme kun je geschikte job vinden”.Als ervaringsdeskundige weet ik helaas waarover het gaat.
Vriendelijke groet
Alice

———————————————————————————————————-

Op 4/12/2018 om 14:24 schreef Hans Cottyn:
Geachte mevrouw A.
bedankt voor het aanbod, maar ik zal geen plaats kunnen vinden voor deze tekst. We krijgen veel stukken aangeboden, we moeten strenge keuzes maken.
Met vriendelijke groet
Hans Cottyn
Chef opinie
De Standaard

——————————————————————————————————–

reactie van Alice

Beste Mijnheer Cottyn
Dank voor uw reactie.
Alle begrip.
U heeft in het verleden al eens een artikel van mij gepubliceerd (DS  x  september 2016).
Toen was ik nog aan het werk, maar zag het doemscenario al hangen.
Van harte dank aan De Standaard dat jullie geregeld mensen met autisme zelf aan het woord laten of autisme in de schijnwerper zetten, en dit steeds op een respectvolle manier.
Vriendelijke groet
Alice