documentaires over autisme

In de autitheek van Het Raster vind je een beperkt aantal documentaires.

Maar veel toegankelijker en actueler is het webkanaal autismeTV
Deze Nederlandse online televisiezender bestaat sinds 2013 en publiceert reportages, animaties, college’s en interviews rond autisme.
Oudere uitzendingen vind je op hun youtubekanaal.
Alice is fan!

 

De uitzending over camoufleren is heel herkenbaar.
Alice verdient op zijn minst een oscar voor beste vrouwelijke bijrol in de categorie camouflagefilm.

 

Hoe wordt autisme voorgesteld in de media?
Je ontdekt dat Pokémon en Ghostbusters gecreëerd zijn door personen met autisme, dat ASSers moeite hebben om te focussen op zaken die buiten hun interessegebied vallen. Je maakt kennis met bekende succesvolle ASSers en fictieve autistische personages in films en series. Ook zintuiglijke overprikkeling, stimming, verzamelen en emotieverwerking komen aan bod. Tenslotte  verneem je waarom autistische genieën als Sheldon uit de Big Bang Theory, Sherlock en The Good Doctor de beeldvorming rond autisme negatief beïnvloeden.

 

Een aantal IJslandse autistische vrouwen bundelde de krachten om persoonlijke getuigenissen over autisme te maken.

 

De wereld draait door ontving op Sinterklaas 2019 Romana Vrede.  Samen met DWDD maakte  ze de documentaire ‘Dit is de Leven’. We maken kennis met Romana’s zoon Charlie die non-verbaal en autistisch is en ontmoeten Job, Ginny, Beer, Aiden en hun ouders. Wat kunnen we van deze kinderen leren? Zoals Romana het zegt: ‘zie die schoonheid. Je wordt er een mooier mens van.’

 

“Vrouwen wordt meer aangeleerd zich aan te passen waardoor autisme bij hen onder de radar blijft”

Charlie magazine bracht een getuigenis door vrouwen met autisme.

 

Het eerste seizoen van Employable me, Australia toont (onder andere) mensen met autisme tijdens hun zoektocht naar werk.
Herbekijken kan op vrtnu, tot juli 2019.

 

De documentaire Chris Packham-Asperger’s and me is heel beklijvend. Chris, een 58- jarige natuurkundige, natuurfotograaf, auteur, TV-presentator, … getuigt over zijn lange zoektocht om erbij te horen, zijn aparte manier van denken en waarnemen, de moeilijke omgang met andere mensen en zijn behoefte om zich af te zonderen temidden van de natuur. Alice begreep Chris toen hij tijdens een eenzame wandeltocht in het bos zei ‘Hier ben ik niet autistisch’. Alice is druk bezig een afgelegen plek in de natuur te zoeken waar ze zich volledig kan terugtrekken.

vrtnu met Nederlandse ondertiteling, tot 22 mei 2019
ook op youtube zonder ondertitels

website van Chris