(zelf)hulpboeken

Alice heeft -tig diploma’s en getuigschriften. Maar ze slaagt er niet in haar leven zelfstandig op orde te krijgen. Omdat ze geen ruimtelijk inzicht heeft, perfectionistisch is, het overzicht verliest, te moe is, onhandig is, haar hoofd te vol zit, …

Hoewel ze beroep kan doen op professionals en haar netwerk, vindt Alice het fijn om zelf de controle te houden. Ze is dan ook een groot voorstander van (zelf)hulpboeken.

Hieronder een lijst met (zelf)hulpboeken die Alice geregeld raadpleegt.

 

Meer rust en minder stress bij autisme, Een praktisch stappenplan voor volwassenen met ASS,   M. Boxhoorn, Hogrefe, 2015

 

Mannen en vrouwen met autisme worstelen dagelijks met stress. Ze weten vaak niet waar ze stress aan kunnen herkennen, wat de oorzaken van stress zijn en wat ze kunnen doen om meer rust te ervaren.

Meer rust en minder stress bij autisme biedt een praktisch stappenplan. In zeven stappen leer je waar stress vandaan komt, hoe je stress-signalen kunt herkennen en wat je zélf kunt doen om beter met stress om te gaan.

Daarnaast worden je volop ideeën en mogelijkheden geboden om meer rust te creëren in je dagelijkse leven. Aan de hand van de praktische oefeningen en opdrachten, kun je bovendien zelf aan de slag om datgene wat je gelezen hebt meteen in de praktijk toe te passen.
bron: www.acco.be

 

 

Schoonmaakkalender,
A. Piers, Snor Uitgeverij, 2019

 

Iedere week een klusje en iedere maand een flinke beurt voor een ruimte om je huis met de handige schema’s in dit boek én de supersnelle schoonmaakmethode is je huis in een vloek en een zucht schoon. Eindeloos te gebruiken want er staat geen jaartal op.
bron: www.standaardboekhandel.be

 

Het slimme organizing boek, voor een leven met minder stress en wanorde, S. Van Wesenbeeck, Lannoo, 2011


Professional organizer Sara Van Wesenbeeck ontmaskert spullenmagneten, papiermonsters en tijdvreters, ontsluiert het mysterie van de eenzame sok en zet je op een spullendieet. Aan de hand van concrete voorbeelden, praktische tips en verfrissende inzichten toont ze stap voor stap hoe je je opruimen organisatiestijl kunt bijsturen, wat de valkuilen van je spullen en je organisatie zijn en hoe je nieuwe slimme gewoontes in je leven kunt integreren.
bron: www.standaardboekhandel.be

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, 10 delige reeks, Els Mattelin, Garant Uitgevers 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 2 – Werkboek Opruimen en organiseren, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 29 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 3 – Werkboek Keuken organiseren, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 27 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 4 – Werkboek Poetsen,  Els Mattelin, Garant Uitgevers, 71 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 5 – Werkboek Wassen en strijken, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 30 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 6 – Werkboek Omgaan met tijd, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 69 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr.7 – Werkboek Omgaan met geld, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 48 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 8 – Werkboek Communicatie, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 62 blz.

 

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 9 – Werkboek Sociale communicatie, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 50 blz.


Dankzij deze reeks houdt Alice het hoofd (min of meer) koel bij praktische beslommeringen. De boekjes hebben een handig formaat, vallen makkelijk open door de spiraalbinding, hebben een duidelijke inhoudsopgave, bevatten korte stukjes tekst en pictogrammen.

Het beste kerstcadeau dat Alice ooit kreeg! Alice’s auticoach had de boekjes niet durven aanraden omdat ze zo simpel zijn. Gelukkig heeft Alice een zus die werkte in BUSO en het niet meer kon aanzien hoe Alice haar huis dagelijks omtoverde in een slagveld.

Hulde aan Els Mattelin die met deze reeks tegemoetkomt aan de noden van mensen met ASS! Zij is psychotherapeut en bezieler van de niet meer bestaande vzw Dynamiek, een centrum dat therapie, coaching en begeleiding aanbood aan mensen met een autismespectrumstoornis en de mensen uit hun omgeving.

Je kan als persoon met autisme en een normale begaafdheid prima zelf aan de slag met bovenstaande werkboeken.

Maar de reeks bevat ook een handleiding voor de eventuele begeleiding. Alice heeft die ook gekocht omdat ze a)  niet kan leven met een genummerde reeks boeken waarvan deel 1 ontbreekt b) nieuwsgierig was welke aanpak wordt aangeraden aan begeleiders van mensen met autisme.

Alice is verheugd over de stelling ‘De cliënt is de expert’. Zelf is ze tot haar 50ste aangemaand om in het verhaal van de ander te stappen, wat enkel wederzijdse frustratie opleverde.

Vaardigheden voor mensen met een beperking, nr. 1 – Handleiding voor de begeleider, Els Mattelin, Garant Uitgevers, 31 blz.

De spotgoedkope boekjes kan je bestellen via de website van uitgeverij Garant.